rss

De Draak vs de Polder

Algemeen

24 Jan 2012 | 10:14

0 comments

Wat een barbaren zijn de Chinezen toch. Afgelopen weekend werd bekend dat de eens gevierde onderneemster Wu Ying ter dood veroordeeld zal worden, wegens het op een onacceptabele manier financieren van haar activiteiten.Hoe blij moet je dan zijn dat je Nederlander bent. In ons land gebeurt alles ten minste fatsoenlijk. Ons poldersucces is gebaseerd op overleg. Op geven en nemen. In redelijkheid er samen uit komen. En zware straffen houden we niet van. Holleeder mag gewoon naar huis. Het is namelijk maar zeer de vraag of hij wel echt iets gedaan heeft.

De Nederlandse Vereniging van Banken is een voorbeeld van een belangrijke speler in onze polder. Ze vertegenwoordigt het bankenkartel dat tot de dappere conclusie is gekomen dat ‘consumenten veel te veel geleend hebben’. Het is nu tijd om terug te betalen. En aangezien er aan de hypotheekrenteaftrek toch niets meer te verdienen is, kan deze nu wel op de schop. De banken zelf hoeven niet mee te betalen of af te schrijven. Logisch ook. Het waren natuurlijk vooral de kredietnemers die onoirbare risico’s namen. Daar konden de banken niets aan doen.

Dus dat is opgelost. Het kalf is verdronken. De put wordt gedempt. En even afgezien van de terug te betalen leningen is hier niet zo veel aan de hand. Je moet het namelijk op de lange termijn zien. Zeshonderdvijftig miljard euro lijkt misschien veel, maar over dertig jaar gespreid valt het erg mee. Dan is het namelijk nog maar 2 keer de economische groei per jaar. Zo doen wij dat in Nederland.
Maar leg dat maar eens uit aan de Chinezen. Die snappen dat niet.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com