rss

De wijsbegeerte is dood. Lang leve de robot!

Algemeen Retoriek

29 May 2011 | 14:17

0 comments

tags

Mijn vriendin denkt dat honden kunnen praten. Ze doen dat alleen niet met ons, maar wel met elkaar. Als wij er niet bij zijn.

Ze zou denk ik niet verbaasd zijn van het bericht dat ook robotjes uit zichzelf met elkaar praten:

Toen ik me 20 jaar geleden tijdens mijn studie met dergelijke vraagstukken bezig hield, was binnen de taalkunde en de kunstmatige intelligentie de discussie nog in volle gang over hoe taal de verbinding zou moeten maken tussen de wereld en de robot. De route die nu successen boekt, was toen nog maar klein, en volgens vele filosofen zou blijken dat een dergelijke visie op taal en de wereld onvruchtbaar zou zijn.

De afkalving van de wijsbegeerte is onomkeerbaar. En dat is erg fijn. Het betekent dat we dingen beginnen te begrijpen. De mensen die deze robotjes hebben gemaakt, weten in mijn ogen meer van taalvermogen dan Chomsky of Quine. En aangezien het over taalvermogen of robotica gaat, is er geen rol meer voor de wijsbegeerte.

De verdedigingslinies van de wijsbegeerte tegen de wetenschap zijn meestal dezelfde; heel veel dingen weet je niet, en sommige dingen kún je zelfs niet eens weten. Dus bepaalde vormen van wetenschap zullen altijd tekort schieten in het ons de weg wijzen.  De verdedigingslinies zijn dezelfde, maar de media veranderen. Waar het vroeger beperkt bleef tot het (min of meer) wetenschappelijke debat, is het speelveld nu verbreed tot de massamedia. Iedere krant, elk tijdschrift, heeft wel een jonge filosoof in dienst, die de lezers het goede gevoel geeft dat er ook echt sprake is van ‘duiding’ van de waan van de dag. De skepsis ten aanzien van wat zich laat weten, strookt erg met de grondhouding van de journalistiek, dat als iemand iets vertelt, er een grote kans is dat het niet klopt. Vandaar dat media en filosofie zo goed samen gaan.

Het zou misschien wel een verfrissende positionering zijn voor een krant of tijdschrift, om te geloven in de vooruitgang. Of willen we dat geloof ook aan robots overlaten?

Ebel Kemeling.

volg dewetvankemeling.com