rss

Maar wij hebben Dijkgraaf

Algemeen Politiek

02 Jun 2011 | 13:53

0 comments

tags

Hoewel ik niet van voetbal houd, zijn sommige emoties rond het spel mij niet vreemd.  Als alle koppen van de Nederlandse spelers bij het spelen van de volksliederen voorbij komen, denk ik wel eens: ‘knappe jongens die ons kunnen pakken’.

Dat gevoel bekruipt mij ook altijd een beetje als ik Robbert Dijkgraaf zie. Met dit wonderkind van Nederlandse bodem kunnen we de oorlog winnen. Welke oorlog weet ik niet precies, maar iets met concurrentie, innovatie en wetenschap.

Hij presenteerde deze week de wetenschapsagenda.  Een mooi document. Niet alleen geeft de agenda een prachtig beeld van de breedte en de diepte van de Nederlandse wetenschap, maar ook een heel erg hoopvol signaal. Anders dan veel mensen denken, hoort Nederland nog steeds bij de academische wereldtop.

Maar deze positie staat wel op de tocht. Heel in het kort komt het erop neer, dat het huidige kabinet kiest voor selectief beleid, maar voor generieke – en fors slinkende – financieringsbronnen. Hierdoor dreigen de topsectoren volgens Dijkgraaf ‘[…] de grote verliezers te worden’.

Het lijkt me, dat als iemand het bij het rechte eind zou kunnen hebben, het Robbert Dijkgraaf is. Hij is slimmer dan wij, kent de wetenschap als geen ander, en heeft er geen belang bij om ons zand in de ogen te strooien. Dus het is eenvoudig. Laat het kabinet naar zijn waarschuwingen luisteren, en zijn suggesties opvolgen.

Maar dat loopt helaas toch even anders. Door een speling van het democratische noodlot, is er een stripboekenlezer terecht gekomen op de plaats waar de politieke eindverantwoordelijkheid voor wetenschapsbeleid ligt. Een stripboekenlezer met een ‘visie’. Ook dat nog. Waar de gevolgen van zijn kaalslagbeleid in de cultuursector heel snel zichtbaar worden, zal dit in de wetenschap een veel sluipender proces zijn. Maar met veel grotere gevolgen. Nederland zal een minder belangrijk knooppunt worden in de wetenschap, waardoor de mensen die ons vooruit zouden moeten helpen zullen gaan uitwijken naar graziger weiden.

Als Wesley en Yolanthe Nederland verruilen voor Italie, kan ik dat nog wel aan, maar als Halbe Robbert wegjaagt, is voor mij de lol eraf.

Ebel Kemeling.

volg dewetvankemeling.com