rss

Autodrop. Het zou verboden moeten worden.

Algemeen Eerste Hoofdwet Retoriek

05 Jun 2011 | 16:07

2 comments

tags

Volgens mij wordt de slogan ‘het zou verboden moeten worden’ door het merk autodrop niet meer gevoerd. Het staat althans niet op de verpakking van Zoete Waggies die ik deze week kocht. Zoete Waggies zijn dope driewielertjes om met je mattie of sweetie the chillen op de boulevard.  En wel in twee heerlijke smaken.

We hebben het hier over een stukje verantwoord genieten. Er zitten uitsluitend natuurlijke smaakstoffen in, en het is gelatinevrij. Dus ik mocht dit doosje van mezelf wel kopen.

Na de eerste hap, die toch wel erg chemisch smaakt  (misschien dat dat de dope is) kijk ik voor de zekerheid nog even op het doosje. Met welke twee ‘heerlijke smaken’ zou ik hier te maken hebben? Autodrop omschrijft deze smaken als respectievelijk een kersenrood bouquet en een groene smaaksensatie.  Ondanks het woord ‘kersen’, zouden we dus te maken moeten hebben met een ‘rode’ smaak. Wat zou dat kunnen betekenen? De ingredientenlijst biedt geen uitkomst, want die spreekt uitsluitend van aroma’s. Die mogen dan ‘natuurlijk’ zijn, maar toch behoorlijk non-descript. De kleurstoffen zijn overigens niet volledig natuurlijk (o.a. koperchlorofyl).

Dat een smaakstof natuurlijk is, is weinig bijzonders. In de meeste fruitgums zitten vruchtesapconcentraten. Niet-natuurlijke kleurstoffen (die dus wel in de waggies zitten) zijn ook nergens voor nodig. Er zijn legio snoepjes waar uitsluitend natuurlijke kleurstoffen in zitten. Dus als je groot op de verpakking zet dat je uitsluitend natuurlijke smaakstoffen gebruikt, moet je er misschien ook even (net zo groot) bijzetten dat je wel synthetische kleurstoffen gebruikt.

En waarom een smaak de naam van een kleur geven? Vermoedelijk denken de marketeers van dit bedrijf dat als je een product maakt dat geen natuurlijke smaak heeft, terwijl je toch wilt claimen dat er natuurlijke smaakstoffen in zitten, het handig is om de smaak aan te duiden met een kleur. Want dan is de claim nooit onwaar en kun je er ook geen gezeik mee krijgen.

Slim van ze.

Ebel Kemeling.

 

volg dewetvankemeling.com