rss

Ruimte geven door Ruimte te nemen

Retoriek

15 May 2011 | 03:01

0 comments

Een jaar of 15 geleden kreeg ik eens een brief onder ogen van een spirituele meesteres uit wassenaar, die iedere week sessies organiseerde voor een groep huisvrouwen over ‘spiritualiteit’.  Daarin kwamen belangrijke thema’s aan de orde, een beetje zoals in de Happinez.  Of althans, zo stel ik me dat voor, want ik ben nooit uitgenodigd. In de brief  kondigde ze aan ‘ruimte te gaan geven door ruimte te nemen’. Wat ze wilde zeggen, was dat ze na 15 jaar geen sessies meer wilde organiseren, en dat anderen dat maar moesten doen als ze daar behoefte aan hadden. Of dat ook gebeurd is weet ik niet.

Deze week mocht ik constateren, dat deze Happinez-achtige retoriek inmiddels ook door ons onvolprezen kabinet is overgenomen, en wel 2 keer:

  • “Verhagen geeft ruim baan aan kernenergie”
  • “Schultz van Haegen geeft ruimte aan Provincies”

Deze constructies zijn interessant. Het kabinet ‘geeft’ ons iets. Dat is sympathiek. Wat geven ze ons dan precies? ‘ruimte’. Niets dus. Ze geven bedrijven en provincies ‘de ruimte’ om geld uit te geven dat er niet is.

Overigens mag je wel enige kritiek hebben op journalisten die dergelijke koppen maken. Ze nemen klakkeloos de formuleringen van de woordvoerder over. Maar dat terzijde.

Ebel Kemeling.

 

volg dewetvankemeling.com