rss

Shell legt het nog een keer uit

Algemeen Duurzaamheid Retoriek

12 Jul 2011 | 12:04

0 comments

Ooit was hij even de coming man binnen de PvdA. Maar met de implosie van deze partij is ook hij geruisloos van het toneel verdwenen. Na binnen het bedrijf een tijdje warmgelopen te hebben, duikt Dick Benschop nu op als lobbyist, in de functie van president-directeur van Shell Nederland.

Het afgelopen weekend hoorde ik hem bij BNR. Met betrekking tot CO2, gaf hij aan, dat het grote probleem in China zit. China is de grootste uitstoter van de wereld, waar bovendien de uitstoot het snelste groeit. Dit hoor je wel vaker, en het klinkt logisch; de groei van de CO2 uitstoot is een probleem, de grootste groei zit in China, dus zit het grootste deel van het probleem in China, dus moeten oplossingen altijd ook in China toegepast worden, anders helpt het niet.

Ook wel een prettig idee. Het probleem zit dan dus niet bij ons, en wij moeten misschien best wat doen, maar alleen als de Chinezen het ook doen. Het is natuurlijk wel even de vraag of het klopt. De uitstoot per capita in de Verenigde Staten  is nog steeds zo’n 3,5 keer hoger dan in China en die in Europa 2 keer . Kennelijk zijn wij als westerse wereld dus niet in staat een levensstijl te ontwikkelen, waarbij welvaart en een beperkte footprint hand in hand gaan. Het voert een beetje ver om dit een Chinees probleem te noemen.

Bovendien, het is misschien belangrijk om aan te kunnen wijzen waar problemen zich voordoen, maar dat zegt niet veel over de manier waarop ze opgelost moeten worden. Om tot  oplossingen te komen, wil je graag weten welke mogelijkheden er zijn (tot efficiencyverbeteringen, of om een switch naar duurzame energie mogelijk te maken), en wie de verantwoordelijkheid voelt om deze mogelijkheden te realiseren. Als het om duurzaamheid gaat, is Shell echter niet zo van de oplossingen, vandaar dat de opmerkingen van Benschop misschien niet hoeven te verbazen.

Maar het is duidelijk dat landen en bedrijven die de mogelijkheden zien, en de verantwoordelijkheid voelen om iets te doen – zoals Duitsland– oplossingen creeren die voor iedereen toegankelijk zijn. De markten voor zon en wind die door Duitsland zijn gecreëerd, betekenen dat China een industrie heeft kunnen opbouwen die ook binnenlands voor grote verbeteringen heeft gezorgd.

Het getuigt niet van groot inzicht, noch van een verantwoordelijkheidsgevoel om een van de grootste uitdagingen van onze tijd neer te leggen bij een ontwikkelingsland. Wij hebben het probleem gecreëerd, Wij hebben de kennis en de welvaart om oplossingen te implementeren, en Wij hebben de verantwoordelijkheid om dit ook te doen.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com