rss

Verlos ons van Vertrouwen

Algemeen

14 Aug 2011 | 07:51

0 comments

tags

Wie de kranten een beetje leest, ziet dat er onder journalisten een behoorlijke consensus bestaat over ontstaan en oplossen van de crisis op de financiele markten.

Het gaat vooral om vertrouwen.

En als het vertrouwen wegebt, dan doen politici er goed aan om eensgezind daadkrachtig dit vertrouwen te herstellen.

Het is vermoedelijk inderdaad het geval, dat ons vertrouwen in bepaalde instituties en hun verhalen over hoe de wereld in elkaar zit, de economie heeft opgestuwd.

Vertrouwen in de bank, die de consument ervan wist te overtuigen dat hij beter een kortlopende hypotheek kan afsluiten (‘want de lange rente is altijd hoger dan de korte rente’) zonder aflossing (‘je woont om te leven, je leeft niet om te wonen’) heeft inderdaad een rol in de ontwikkeling van de welvaart gehad.

Vertrouwen in onze pensioenfondsen, die zo zeker van hun toekomstbeelden waren, dat ze jarenlang premiekortingen hebben gegeven. Dat geld hebben de babyboomers lekker kunnen uitgeven aan de Spaanse costa’s. Dus niet alleen de Nederlandse economie heeft hiervan geprofiteerd.

Vertrouwen in onze gekozen leiders en hun adviserende instanties. Het CPB, dat de crisis niet zag aankomen. Of Bos, die – zonder democratisch proces – ongedekte cheques aan zieltogende banken uitschreef. En De Jager, die een jaar geleden nog wist, dat de investering in ABN Amro ‘zeker’ terugverdiend zou worden.

Banken, pensioenfondsen, politici, allemaal  hebben ze op basis van ons vertrouwen  hun steentje kunnen bijdragen om de binnenlandse bestedingen op te zwepen en de luchtbel op te blazen of in stand te houden.

We zouden hen meer vertrouwen moeten geven. Dan komt het wel weer goed.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com