rss

Les Boches strike again

Politiek Retoriek

23 Oct 2011 | 11:06

0 comments

Sarkozy is ten einde raad. Gepiepeld door La Boche, kiest hij voor de vlucht naar voren en noemt de Euro in een adem met de stabiliteit van ons continent en de vrede in Europa. Hij hoopt door het verhogen van de inzet zijn kans op redding te vergroten.

Even afgezien van de bezopen suggestie dat de vrede in Europa en de Euro iets met elkaar te maken zouden hebben, zou Sarkozy misschien de mogelijkheid moeten overwegen dat de Euro de stabiliteit niet beschermt, maar onder druk zet.

Hoewel alle beschuldigende vingers nu wijzen naar de knoflooklanden, zou je ook kunnen stellen dat het de derde keer in 100 jaar is dat de Duitsers Europa aan de rand van de afgrond brengen.

Duitsland heeft de afgelopen jaren alles wat ze andere landen willen opleggen zelf aan de spreekwoordelijke laars gelapt. Het afwijken van de budgetdiscipline kunnen de fans van Zalm zich nog levendig herinneren. Ook de eis dat de private financiele sector een deel van de pijn moet nemen is Duitsland wat anders uitgelegd dan men nu van Outre-Rhin eist. Duitsland heeft reeds een hoop slechte assets van de eigen banken overgenomen, maar staat dit bij de Fransen niet toe.

De Euro is een zegen voor Duitsland geweest. Een belangrijk verschil de afgelopen jaren tussen Duitsland en bijvoorbeeld Japan, ligt in de lage euro die de Duitse export heeft opgezweept. Nu de Duitse overheidsfinancieen redelijk op orde zijn, de exportmotor zoemt, en de grootste gevaren bij de eigen banken zijn opgeruimd, is het tijd voor Les Boches om door te pakken. Het moet nu maar eens uit zijn met het gedonder. Alle landen moeten zich nu aan de regels – die voor Duitsland niet golden – gaan houden.

Quod licet les Boches, non licet Bovi.

En het spel wordt goed gespeeld. Als in een geoliede machine, biedt het constitutioneel hof Merkel de mogelijkheid om zich achter het parlement te verschuilen. Op deze manier kan ze in de ‘game of chicken’ met Frankrijk bewijzen dat ze het stuur niet in handen heeft en dus de Fransen dwingen om zelf maar bij te sturen.

Als de Euro verdwijnt, is dat niet het begin van een oorlog, maar het einde. En ditmaal hebben de Duitsers voor het eerst in honderd jaar gewonnen. Drie maal is scheepsrecht.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com