rss

simplicity and ambition

Algemeen

06 Jan 2012 | 12:42

0 comments

Niet alleen mensen praten over zichzelf. Ook merken doen dit. Ze willen dat je iets gelooft over een product (Je lijf schreeuwt om zuivel); over jezelf – als je zo slim bent om het product te gebruiken – (Axe gebruikers worden voortdurend door lekkere wijven belaagd) of over het bedrijf erachter (Bij Brand is het een gezellige Limburgse boel).

Met name als het gaat om het bedrijf erachter, is het nog weleens lastig to walk the talk. Philips bijvoorbeeld, heeft Sense & Simplicity hoog in het vaandel staan. Vandaag had ik er een afspraak, maar die is helaas niet doorgegaan omdat ik het pand niet binnenkwam. Kennelijk zijn de protocollen die uitgewisseld moeten worden tussen secretaresses en de (uitbestede) receptie toch niet voldoende doordrenkt van sense & simplicity. Dat zal wel komen doordat ze opgeschreven zijn door een 25jarige consultant, maar dat terzijde.

Daarmee doet Philips weliswaar een serieuze gooi naar de titel voor de slechtste receptie van Nederland, maar ze blijven nog ruimschoots steken achter de onbetwiste nummer 1: ABN Amro. De core values van ABN Amro zijn volgens hun site: trusted, professional and ambitious. Klinkt goed. Maar een gast binnenlaten is in veel gevallen qua professionaliteit en ambitie kennelijk iets te hoog gegrepen.

De receptie van ABN Amro is een beetje een loterij. Je weet nooit of je er in komt. Meestal lukt het uiteindelijk wel, maar ik ben het vorige jaar tot twee maal toe onverrichter zake huiswaarts gekeerd. De Bank gaat niet alleen zo met haar gasten om, maar ook met eigen werknemers. Ik ken een paar mensen die maandenlang de grootste moeite hebben gehad om hun eigen kantoor binnen te komen.

Voor de geinteresseerden; de oorzaak is hier waarschijnlijk wat anders dan bij Philips. Aangezien bij de bank de cost/income ratio nogal uit het lood staat, heeft een of andere Einstein bedacht dat de gemiddelde verborgen-werkloze manager mocht blijven zitten, maar veel secretaresses boventallig werden. Dit leidt ertoe, dat de receptie de managers zelf – meestal tevergeefs – op hun mobiel moet bellen, als er iemand voor ze aan de balie staat.

Het is allemaal niet best. Maar wat mij erg bemoedigt, is dat de wet van Kemeling zo eenvoudig van mensen naar bedrijven te transfereren is; als bedrijven iets over zichzelf zeggen, is meestal het omgekeerde waar. Dus ik ga nog maar even door met stukjes schrijven.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com