rss

Quo vadis, Klaas?

Algemeen

08 Jan 2012 | 16:25

0 comments

Klaas Knot is lekker bezig. De man die uit de krochten van de Nederlandse Bank is gehaald als alternatief voor zijn oude baas (die volgens historicus Rutte niet genoeg tegenwicht bood aan een van de beste economen van ons land; CPB baas Teulings) besloot deze week de publiciteit te zoeken door een steen in de hypotheekvijver te gooien. Toen hem verweten werd onnodig onrust te zaaien, was het verweer van hem en de DNB woordvoering, dat zijn ‘[..] enige verantwoordelijkheid het bewaken van de financiële stabiliteit [is]’.

Dat houdt dus in dat volgens DNB onrust op de woningmarkt geen invloed kan hebben op de financiële stabiliteit in ons land. Grappig. Is er iemand die dat gelooft?

Volgens DNB staat inmiddels 20% van alle hypotheken onder water. Dat zijn er dus ongeveer 800.000. Volgens Knot moeten deze hypotheeknemers ‘eigen geld meenemen’.  Achteraf gezien een goed idee. Maar welk eigen geld heeft meneer Knot het eigenlijk over? En hoe gaan de hypotheeknemers dit eigen geld sparen in de komende 20 jaar?  Als je de sommetjes maakt, zie je snel dat het opbouwen van vermogen de komende jaren the least of our problems is, in die zin dat dit niet gaat gebeuren. Dat kan meneer Knot zogezegd op zijn witte boekhoudersbuik schrijven.

Wat gaat er dan wel gebeuren? Wat gebeurt er, als 800.000 huishoudens 20% van hun niet bestaande woningwaarde aan de bank moeten terugbetalen, bovenop het feit dat in de toekomst aflossingsvrije hypotheken niet meer zullen bestaan?

Stel, dat een gemiddelde ‘onder water staande’ woning 250.000 euro waard is. In dat geval is de hypotheek misschien 270.000 euro, en het bruto gezinsinkomen 60.000.  Netto en na vaste lasten (zoals hypotheek en verzekeringen), betekent dit een vrij besteedbaar inkomen van hooguit 20.000 euro. Net als meneer Knot, vinden we eigenlijk wel, dat het gezin zou moeten aflossen. Tenminste de helft voor de maximale hypotheeklengte. En de onderwaarde moet natuurlijk opgelost worden. Dus moet er in zeg 30 jaar, 125.000 afgelost worden, dus ruim 4000 euro (netto) per jaar. Dat betekent dat het besteedbaar inkomen van deze groep met 20% daalt voor de komende 30 jaar.

We hebben in de woningmarkt te maken met een extreem succesvol geval van ‘privatize the profits, socialize the cost’. Waar Henk en Ingrid de komende 20 jaar gaan bloeden, zitten de uitgerangeerde managers van staatsbank ABN Amro thuis bij de haard hun geld te tellen. Dus als je het over deze markt hebt, heb je het over risico’s voor de economische, financiële en ook politieke stabiliteit.

Nu even terug naar Knot. Deze man zal toch niet zo wereldvreemd zijn dat hij dat niet ziet? Ik denk het niet. Ik denk dat het zijn manier is om duidelijk te maken dat het geen zin heeft dat Rutte als een eigentijdse Hansje Brinkers zijn vinger in de hypotheekdijk blijft houden. Dus dat is op zich niet verkeerd van Knot. Maar dan moet hij wel even doorpakken; de risico’s van de hypotheekverschaffing horen deels teruggelegd te worden bij de partijen die deze risico’s hadden moeten beperken, en die er bovendien veel geld aan verdiend hebben.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com