rss

Van Kwaad tot Erger

Politiek Retoriek

19 Jan 2012 | 11:18

0 comments

Het CDA blijft in het nieuws. Het gaat er nu over wie de nieuwe leider zou kunnen zijn. Overmoedig geworden door zijn succes bij de vrouwelijke jeugd, spreekt Bleker voor zijn beurt. Hij denkt dat hij misschien wel de leider zou kunnen zijn. Volgens het FD “[…] houden Buma en Spies zich nauwgezet aan het standaard antwoord dat is afgestemd; Eerst de inhoud, dan pas de persoon.”

Ik had deze tekst al eens eerder gelezen, opgetekend uit de mond van Ruth Peetoom. Ook toen moest ik denken aan het boek Good to Great, van Jim Collins.

Ik lees van management boeken eigenlijk alleen maar de samenvatting. De rest is meestal een reeks van vaak dezelfde voorbeelden van succesvolle bedrijven en managers (probeer bijvoorbeeld maar eens een management boek te vinden waar geen citaat van Jack Welch in staat).

En om er iets van te leren, hoeven de CDA ‘prominenten’, zelfs dat niet te doen. Collins noemt 7 principes die Great Companies hanteren. Het bijbelse aantal zou het CDA moeten aanspreken, maar voor hen zijn er eigenlijk maar 3 relevant:

  1. Level 5 Leadership: Leaders who are humble,  but driven to do what’s best for the company.
  2. First Who, Then What: Get the right people on the bus, then figure out where to go.
  3. Confront the Brutal Facts: Confront the brutal truth of the situation,  yet at the same time, never give up hope.

Het eerste en het derde principe laat ik even voor zich spreken. Hier heeft het CDA zogezegd ‘nog wat werk te doen’.

Het tweede principe is interessant, en volledig in tegenspraak met het  “Eerst de inhoud, dan de persoon” van het CDA. Je hoeft er geen managementgoeroe voor te zijn, om te zien dat als je het eerst over de inhoud eens wilt worden, je geen groot leider gaat krijgen, maar een uitvoerder van een compromis. Een draaikont. Een slang. Een Bleker.

Het was al niet Good, maar Great wordt het dus zeker niet.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com