rss

Follow the Money

Algemeen

21 Jan 2012 | 11:28

0 comments

Een interessante analyse in het FD vandaag. De wederzijdse investeringen van Nederland en de VS worden met elkaar vergeleken.

De maarliefst $217 miljard die Nederland in 2010 in de VS investeerde waren voor de Lachende Scheerkwast aanleiding om gnuivend aan Obama te melden dat ‘Nederlandse investeringen goed zijn voor zo’n 625.000 banen in de VS’.

Obama was not impressed. Hij begreep misschien iets beter hoe het zat dan zijn ‘ambtsgenoot’, die naar eigen zeggen naar de VS was gereisd om over drie thema’s te spreken; ‘jobs, jobs and jobs.

De investeringen uit Nederland zijn namelijk een sigaar uit Obama’s eigen doos. Vanuit de VS wordt meer dan 500 miljard dollar in Nederland geïnvesteerd. De investeringen de andere kant op, zijn daarvan maar 40%. Daar zijn drie redenen voor: tax havens, tax havens and tax havens.  Van de $520 miljard die in 2010 van de VS in Nederland werd ‘geinvesteerd’, ging $380 miljard in financiele holdings. Het geld vanuit die holdings, stroomt dus maar zeer ten dele naar de VS terug (onder de aanname dat de wederzijdse investeringen gelijk zouden moeten zijn, komt minder dan $70 miljard (i.e. het verschil tussen de Nederlandse investeringen van $217 miljard en de VS investeringen van $140 miljard) van die $380 miljard weer terug. Dat is minder dan 20%).

Nederland speelt dus een actieve rol om in de VS verdiend geld buiten de VS te houden en uit te geven. Het is nogal onnozel om dit voor te spiegelen als een voordeel voor je handelspartner.

Het is net zo onnozel om te denken dat die import van kapitaal in principe gunstig is voor je land. Het geld om bijvoorbeeld de hypotheekbubble in Nederland op te blazen moet ergens vandaan gekomen zijn.

Daar komt nog een derde punt bij. Ons fiscale regime trekt wellicht investeringen aan, maar dit gaat gepaard met zeer lage belastingopbrengsten uit de grootschalige bedrijven. Hoe laag deze opbrengsten zijn, is geheim. Onze democratie functioneert helaas niet zo, dat de gekozen meerderheid er achter kan komen welke afspraken de belastingdienst heeft gemaakt met Shell of Philips.

Nu er de komende maanden weer tussen de 5 en 10 miljard euro aan bezuinigingen op tafel moet komen, zou het verstandig zijn eens te kijken naar de mogelijkheden om grote bedrijven te laten meebetalen aan de crisis. De uitverdieneffecten daarvan zouden wel eens kleiner kunnen zijn, dan van het korten op zorg, onderwijs en uitkeringen.

Het zou kunnen dat dit schadelijk is voor onze positie.  Maar daar kunnen we alleen maar achter komen als de daadwerkelijke cijfers van de belastingdienst boven tafel komen.

Ik zou zeggen; voor de draad ermee!

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com