rss

Go for it, Frans!

Algemeen

31 Jan 2012 | 07:26

0 comments

 

Kop vandaag in het FD:

‘Huiver bij VS-multinationals over taksplan’

Dat is niet zo mooi. Zijn de Nederlandse politici (ic Frans Weekers) weer bedrijfje aan het pesten? En dan ook nog Amerikaanse. Onverstandig, volgens het FD;

‘hoe belangrijk Nederland is voor het Amerikaanse bedrijfsleven en andersom, blijkt uit de harde cijfers. Ruim 1750 Amerikaanse bedrijven hebben een vestiging in Nederland. Hun directe investeringen bedroegen eind 2010 bijna $140 mrd. Aan directe en indirecte werkgelegenheid leveren zij circa 500.000 banen op; 480 Amerikaanse bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor’.

Tsjonge jonge, wat een harde cijfers. Het FD heeft ze waarschijnlijk overgenomen van de AmCham, die ruimhartig wordt geciteerd. Misschien wel even goed om ze in perspectief te plaatsen. Wat bedoelt het FD met ‘vestiging’? Ik heb zo’n vermoeden dat ze de postbusfirma’s erbij hebben geteld.  En zijn die directe investeringen echt zo hoog? Voor iedere dollar die hier in directe investeringen uit de VS komt, gaat ongeveer $ 1,50 de andere kant op.

Waar staan trouwens al die hoofdkantoren? Het FD drukt een fotootje van het IBM kantoor bij het stuk af. Misschien hadden ze nog een stuk of tien alternatieven kunnen vinden, maar dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Die hoofdkantoren staan hier helemaal niet, maar zijn holdings die door Nederlandse trust- en advocatenfirma’s worden bestuurd.

Vandaar ook dat de suggestie dat Amerikaanse bedrijven in Nederland voor 500.000 banen zorgen kant nog wal raken.  Als de FD journalisten een beetje hadden nagedacht, hadden ze kunnen zien dat dat niet kan kloppen.

Volgens de AmCham, lijden door de voorgestelde beperking van de renteaftrek  op financieringskosten van buitenlandse deelnemingen de ‘goeden onder de kwaden’. Hun leden investeren immers ‘voor de lange termijn, en niet voor de fast buck’.  Het zou kunnen dat ze niet voor de fast buck investeren, want ze investeren namelijk helemaal niet. Ze brengen veelal geld dat elders verdiend is de Nederlandse tax haven binnen, en willen het graag zonder al te veel ellende weer weg kunnen sluizen.

Het rondpompen van geld leidt niet tot de creatie van banen. En het concept belastingparadijs verwarren met dat van gunstige vestigingsvoorwaarden al evenmin.

Dus, kom op, Fransje! Houd je rug recht tegen de AmCham lobby, en voer die regel maar in.

Ebel Kemeling

 

volg dewetvankemeling.com