rss

Die vergrijzing is zo gek nog niet

Algemeen

11 Feb 2012 | 13:21

0 comments

tags

Eindelijk een keer goed nieuws in de landelijke dagbladen. De hypotheekschuld gaat dalen.

Dat blijkt uit een breed uitgemeten studie van het EIB, het Economisch Instituut voor de Bouw.

Een belangrijke reden dat de hypotheekschulden zullen dalen is volgens Taco van Hoek, de EIB directeur, dat: [ …] Nederland vergrijst en de cijfers wijzen uit, dat oudere mensen vergeleken met jonge gezinnen veelal een hoger inkomen hebben bij een doorgaans veel kleinere hypothecaire schuld.”

Dat is wel een zeer interessante redenering. Meer zoiets als;  “oude auto’s hebben vaker felle kleuren dan nieuwe auto’s, dus als je auto ouder wordt, is de kans groot dat hij een fellere kleur krijgt.”

Deze redenering is zo onnozel, dat hij in tekstboekjes over logica en retoriek waarin voorbeelden van drogredenen staan niet eens voorkomt. Het komt er eigenlijk op neer dat je de eigenschap die dient om een groep te identificeren, gaat beschouwen als een wezenlijk kenmerk voor die groep.

Oude mensen hebben een lagere schuld, in de eerste plaats omdat ze relatief minder geleend hebben, en in de tweede plaats omdat ze hun huis al bezaten voordat de overkreditering de waarde van Nederlandse huizen met 300% deed stijgen. Niet omdat ze oud zijn.

Daardoor was aflossen – wat ze ook gedaan hebben – relatief eenvoudig. Gekoppeld aan de stijgende inkomens die het gevolg waren van de toen nog sterk groeiende economie, hoefden ze maar een beperkt deel van hun besteedbare inkomen aan hun huis (inclusief aflossing) te spenderen.

De huizenprijzen gaan niet meer stijgen, en de economie zal niet meer zo makkelijk groeien als in de jaren tussen 1975 en 2007.

Vandaar dus, dat gezocht moet worden naar een welvaartsoverdracht van oud naar jong. De beste methode hiervoor is de huizenmarkt gewoon te laten inzakken. Ouderen verliezen dan hun stille fopreserves, en de huizenmarkt kan weer doorstromen.

Misschien dat het EIB daar eens een analyse op los kan laten.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com