rss

Is Votron een Kretenzer?

Algemeen

21 Feb 2012 | 09:22

0 comments

De wet van Kemeling komt in de media soms in zijn meest onversneden vorm voor. Gisteren in het FD als kop van een artikel een citaat van Votron, de oude topman van Fortis:

‘Ik heb nooit iemand bedrogen’

Votron vindt het tijd om naar buiten te treden na de uitspraak van de rechtbank van Utrecht waarin de rechter oordeelde dat hij beleggers in de zomer van 2008 hebben misleid door de kapitaalspositie van Fortis te rooskleurig voor te stellen. Volgens de krant staat Votron hen ‘geemotioneerd, ietwat nerveus en af en toe met trillende stem’ te woord. Zelf zegt hij ‘verrast en ontgoocheld’ te zijn.

Wat ontzettend sneu voor meneer Votron. Hij heeft nog wel zo zijn best gedaan om de belangen van zijn aandeelhouders te dienen. En nu krijgt hij stank voor dank.

‘Na 3,5 jaar te hebben gezwegen, wil ik een andere waarheid naar buiten brengen dan degene die al sinds mijn vertrek bij Fortis circuleert’

Een andere waarheid? Een interessant concept.

In de logica bestaat zoiets als de wet van het uitgesloten midden. Die houdt  in, dat als iets waar is, de tegenspraak ervan niet waar kan zijn.  Alleen in de quantummechanica wordt deze wet af en toe even opzij gezet, maar het lijkt me niet dat Votron het over natuurkunde heeft. De beste man lijkt me niet bepaald een raketgeleerde, laat staan een quantummeachanicus.

Dus er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden. Ofwel zijn uitspraak ‘ik heb nooit iemand bedrogen, ik heb nooit gelogen’ is een leugen. Ofwel de rechtbank van Utrecht (die zich baseert op het rapport van de ondernemingskamer in Amsterdam ) heeft het niet bij het juiste eind.

Om even met die laatste mogelijkheid te beginnen; Het FD meet vandaag nog eens breed uit wat er precies in de zomer van 2008 is gebeurd. Dat lijkt me een vrij duidelijk verhaal. Negatieve informatie over de kapitaalspositie van Fortis is bewust achter gehouden. Bedrijfsjuristen hebben hier meermaals op gewezen, maar de Raad van Bestuur heeft de adviezen nolens volens in de wind geslagen.

Dus dan blijft er maar een mogelijkheid over. Votron liegt. Het is ook wel erg straf om van jezelf te beweren dat je ‘nooit’ gelogen zou hebben. Echt waar? Nooit? Ook nooit een leugentje om bestwil, een little white lie, of een leugen als kind?

Maar goed, de waarheid spreken wordt dan ook wel complex. Moet hij zeggen dat hij een leugenaar is? Wie zou dat geloven?  Het lijkt me daarom dat zijn uitspraak een knipoog is naar de leugenaarsparadox van Epimenides:

De Kretenzer Epimenides zegt: “Alle Kretenzers liegen altijd.”

Het is goed dat hij in deze tijden dit soms vergeten Griekse logicaraadseltje onder de aandacht brengt. Daar kunnen diegenen die met de Griekse overheid over de kapitaalinjectie onderhandelen wellicht nog veel profijt van hebben.

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com