rss

Wouter de Wibocri

Algemeen

11 Apr 2012 | 17:15

0 comments

Bijna dertig  jaar na de eerste grote parlementaire enquete die ik bewust meemaakte, over staatssteun aan RSV, hebben we er eindelijk weer een die echt nieuws is.

De RSV-enquete was een spektakel, met iedere dag interviews die zo grappig waren dat de latere rampenfondsaffaire van Koot en Bie er een beetje bij in de schaduw stond. Maar de politieke entertainment is terug, en wel  in de vorm van het rapport van de commissie de Wit. Een aardig doorwrocht werkje van maarliefst 709 pagina’s, waarin alle betrokkenen rond de ‘redding’ van de Nederlandse banken van onder uit de zak krijgen.

De kritiek op Wouter Bos is eigenlijk het hardst. Hij is niet gewoon incompetent gebleken, zoals Wellink, maar heeft willens en wetens de Kamer niet geïnformeerd over cruciale beslissingen die hij in zijn eentje helemaal niet mocht nemen. Dat wisten we natuurlijk al, maar De Wit verdient ons respect voor de manier waarop hij dit aan de kaak stelt.

Helaas ontbreekt het in een rapport aan een conclusie wat we nu met Woutertje aan moeten. Hij heeft nogal domme dingen gedaan, en daarmee ook nog de rechten van ons hoogste democratische orgaan met voeten getreden. Het lijkt mij dat zoiets niet onbestraft mag blijven. Zijn acties zijn in strijd met de wet geweest, en hebben een enorme maatschappelijke schade gecreëerd. Ik denk dat Opstelten hier een prachtige opportunity heeft om te laten zien wat hij bedoelt met ‘lik op stuk’; als je als vastgoedhandelaar met wat bonnetjes van Jan de Bouvrie goochelt, kom je in de bak terecht, dus ik vermoed dat Wouter de Wibocri ook wel even zal moeten brommen.

Als kers op de taart van zijn wangedrag, gooit hij er nog even een leugen overheen. Hij zegt in een reactie op het rapport blij te zijn dat [..] ‘de commissie de daadkracht van het Ministerie prijst’.

Dat is niet bepaald een goede samenvatting van wat de commissie zegt. In een kop in de conclusie van het rapport, staat zelfs het omgekeerde :

Gebrek aan daadkracht en urgentie ministerie van Financiën

Hij speculeert erop, dat de meeste mensen het rapport toch niet zullen lezen. Net zo als hij erop speculeerde dat het klootjesvolk uiteindelijk wel in zou zien, dat SuperWouter de Nederlandse economie gered heeft.

Het is helaas anders gelopen. Ik ga mijn borst vast natmaken voor de verweren die de brokkenpiloten allemaal te berde gaan brengen voordat ze allemaal vrijuit gaan. (‘met de wijsheid van achteraf’,  ‘niets doen was geen optie’,  ‘de schade had nog veel groter kunnen zijn’, ‘ik wens het niemand toe dat ze zulke moeilijke beslissingen moeten nemen’,  ‘eigenlijk waren alle problemen al voor mijn tijd ontstaan’) .

Ik raad u aan hetzelfde te doen.

 

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com