rss

Psychology Diagnosis Disorder

Algemeen

07 Jul 2012 | 09:18

1 comment

Vandaag een interessant bericht in de Volkskrant. De behandeling van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) stijgt explosief, niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Dit is nog eens een prettige markt om in te zitten. Het aantal behandelden is de afgelopen 6 jaar met 240% gegroeid en het mooie is, nu ADHD ook salonfahig voor volwassenen is geworden, dat patiënten hun leven lang de medicijnen kunnen blijven slikken. Gegeven de kosten van de medicijnen, kan voor de farmaceutische industrie de zogenaamde lifetime value van een patient oplopen tot wel 80.000 euro.  Dus we mogen verwachten dat de industrie moeite zal doen om dergelijke patiënten te creeren. En dat doen ze dan ook.

Een complexe cirkel van ‘onafhankelijke’ onderzoekers, instellingen zoals PSYQ en farmaceuten zoals Janssen-Cilag en Lilly brengen met veel energie de diagnose aan de man, ondersteund door gesponsorde congressen, folders en zelfs stripboeken, waarin kinderen kunnen lezen dat er ‘iets met de postbodes in hun hoofd’ niet helemaal goed functioneert.

Diagnoses zoals ADHD zijn niet eenvoudig te stellen. De uitslag van de zelftest die ik invul op de site van PSYQ, zegt het volgende:

Op basis van de door u gegeven antwoorden ontstaat het vermoeden dat uw klachten mogelijk verband houden met ADHD.

Hier is  sprake van enige retorieke manipulatie, want er wordt gesteld dat ik ‘klachten’ zou hebben. Die heb ik niet. Maar als ik ze zou willen hebben, wil PSYQ me daar natuurlijk graag mee helpen. Ik heb de wat langere vragenlijst ingevuld, maar er bestaat ook een ‘ultrakorte vragenlijst’, die voor volwassenen slechts vier vragen bevat. De lijst voor kinderen heeft er twee meer; ‘Een van de criteria voor kinderen is bomen klimmen. Volwassenen doen dat over het algemeen niet.’ verklaart psychiater Sandra Kooij van PSYQ.

Er zijn denk ik veel mensen die graag klachten willen hebben, maar wat ze nog veel liever willen, is over zichzelf praten en hun zelfbeeld – vals of niet – onderwerp maken van conversaties met anderen. De bodem waar de farmaceutische industrie zijn ADHD zaadjes plant, is dus buitengewoon vruchtbaar. Eigenlijk niet heel anders dan de voedingsbodem voor de horoscopen van de Libelle of de zelftesten van de Happinez, maar door de onderzoeken van artsen, echte diagnoses en pillen die ook nog eens vergoed worden, wel op een wat hoger niveau.  Waar je gelukkig ook nog eens een hoop meer geld aan kunt verdienen. Ondernemingen als Lilly en Janssen-Cilag realiseren zich terecht dat de markt voor psychofarmaceutica oneindig is. Niet alleen is het niet zo moeilijk om mensen ziektes aan te praten, maar ook is het aantal patiënten per definitie hoger dan bij andere aandoeningen. Zoals William James zei:

Whenever two people meet, there are six present. There is a man as he sees himself, each as the other person sees him, and each man as he really is

Het succes van de diagnoses hangt dus niet af van de adequaatheid ervan, maar van in hoeverre een persoon het prettig vindt zijn zelfbeeld en het beeld dat anderen van hem hebben aan te passen. Dat zelfbeeld wordt vervolgens weer een leidraad voor gedrag. Daarmee is de diagnostische cirkel rond, en de medische kous af.

Dan natuurlijk de vraag, is dit een probleem?

Dat lijkt me niet. Farmaciebedrijven zijn gewone ondernemingen, die proberen zo veel mogelijk te verkopen, net als McDonalds, Coca Cola of Philip Morris. Overconsumptie van hun producten, waar ongetwijfeld sprake van is, lijkt me niet erger dan teveel patat eten, cola drinken, of roken. Wat misschien wel zou helpen, is als het verboden zou worden dat er financiele overdrachten plaatsvinden tussen farmaceuten en medici of instellingen die recepten mogen voorschrijven. Het verweer hiertegen zal vermoedelijk zijn, dat de publieke sector niet het geld heeft om onderzoek te doen en nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Wat uiteraard precies het punt is.

Ebel Kemeling

 

 

 

volg dewetvankemeling.com