rss

Revenge of the Sun

Algemeen

24 Aug 2012 | 06:36

0 comments

Tranen met tuiten huilden de Nederlandse energiebedrijven gisteren in het FD. Het is niet eerlijk. Doordat goedkope stroom in Nederland vanuit Duitsland wordt gedumpt, staan een paar van onze gascentrales stil.

En wie is die onverlaat dan wel, die gratis stroom bij ons dumpt?

De zon.

De zon geeft de Duitsers, die wel in duurzaamheid investeerden toen de Nederlandse bedrijven in razend tempo begonnen met het plannen van maarliefst vijf kolencentrales, af en toe namelijk gratis stroom. En wel in zulke enorme hoeveelheden, dat een zonnige dag tot ver buiten de landsgrenzen de Duitse kassa’s doet rinkelen.

Na twintig jaar getreuzel en getrut, vindt de zon het nu wel welletjes. Als de Nederlanders niet willen investeren, moeten ze maar voelen. En de Duitsers lachen zich dood.

Maar de reactie van onze fossiele energiesector – inclusief onze ‘groene kampioen’ Eneco –  is om huilie huilie te doen in de krant.  Als bedrijven die er voor geknokt hebben in een marktregime te mogen opereren te goeder trouw in een technologie investeren die niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook niet rendeert, dan is dat toch zeker niet hun probleem? Misschien dat onze energievisionair Verhagen zijn Duitse collega eens op kan aanspreken. Want dit kan natuurlijk zo niet langer!

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com