rss

De Kameleon gered door boer Wientjes

Algemeen

26 Aug 2012 | 07:54

0 comments

Smid Klinkhamer kon een glimlach maar nauwelijks onderdrukken. Dekselse jongens!  Met voldoening keek hij om de hoek van de deur hoe Hielke en Sietse als rozen lagen te slapen na alweer een spannend avontuur.

De afgelopen weken hadden de jongens behoorlijk in de rats gezeten. Sietse had abonnementen verkocht voor het nieuwe Kameleon tijdschrift. Een mooie som geld konden ze verdienen, want de belangstelling was groot. Maar Hielke en Sietse wisten eigenlijk niet hoe ze een tijdschrift moesten maken. En ze moesten nog wel al het geld gaan innen.

Hielke wilde natuurlijk niet achterblijven. Hij had geld geleend van de oma van Kees, van molen de Woudaap. Zij kon het wel missen, want het was haar pensioen. ‘Pensioentje’ noemde ze het altijd, maar Hielke en Sietse vonden het toch maar machtig veel geld! Toen Hielke het geld leende, hadden ze wel iets gezegd over ‘rente’, maar pas nu begreep hij dat hij het geld verduiveld moeilijk kon terugbetalen.

Buikpijn hadden de jongens ervan. Normaal aten ze als wolven, maar de laatste tijd keek Moeder Klinkhamer vaak bezorgd hoe haar kroost wezenloos naar de stapel  avondboterhammen zat te kijken. Ze wilde ze wel helpen, maar ze was maar een eenvoudige vrouw en begreep niets van geld.

Op een ochtend waren de jongens vroeg uit de veren. Vrouw Klinkhamer kon wel zien dat de jongens opgewekt waren. Wat voerden ze in hun schild?

Honderden kleine briefjes  hadden de knapen gemaakt, om door de brievenbussen te gooien van de mensen die abonnementen hadden gekocht. Op de briefjes stond:

Beste mensen, het geld voor de abonnementen van de Kameleon moeten jullie betalen aan de oma van Kees, op nummer 374898 van de Boerenleenbank onder vermelding ‘Woudaap’. Groeten, Hielke en Sietse.

Probleem opgelost!

De jongens sloegen zich op de dijen van de pret! De buikpijn van de afgelopen weken waren ze op slag vergeten.

Maar hoe was onze tweeling op dit plan gekomen? Toch niet door Gerben Zonderland? Die was immers maar gewoon een boerenknecht. Vol met grappen, dat wel, maar kennis van moeilijke dingen? Nee, dan moest je niet bij Gerben zijn.

Ze waren op het idee gebracht door boer Wientjes. Die wist allerlei ingewikkelde dingen. Bijvoorbeeld dat je alleen maar melk aan het buitenland kunt verkopen als ze daar dezelfde munt hebben. Anders kunnen ze immers niet betalen! Ja, ja, je moet er maar op komen. Boer Wientjes had onlangs uitgelegd, dat als iemand iets moet betalen waar hij misschien geen geld voor heeft, dat het dan slim is om het hem te laten betalen aan iemand die misschien zijn geld toch al niet zou krijgen. Dan sla je mooi twee vliegen in 1 klap!

Eind goed al goed. Het tijdschrift kwam er misschien niet, maar daar konden Hielke en Sietse ook niet zo veel aan doen. Als de abonnees maar zouden betalen aan de oma van Kees. Maar dat zal vast wel.

De feestvreugde was compleet toen Vrouw Klinkhamer binnenkwam met een dampende cake. Om het te vieren, zei ze. Die gaat er zeker wel in?

Dat lieten de jongens zich geen tweemaal zeggen!

Ebel Kemeling

volg dewetvankemeling.com